Projectorganisaties gecertificeerd voor trede twee van de Veiligheidsladder!

veiligheidsladder
03 februari 2022

Met gepaste trots informeren wij de markt graag dat in december 2021 onze projectorganisaties de certificering voor trede 2 van de Veiligheidsladder hebben behaald.

Via dit bericht willen we u op de hoogte stellen van de recente ontwikkelingen in het kader van ViA (Veiligheid in Aanbesteding) binnen HC Groep.

De Veiligheidsladder & HC Groep – Een (veilige) stap op de ladder!

Veiligheid staat hoog op onze agenda en het is, in HC Groep termen, ‘de groene draad’ in onze gehele bedrijfsvoering. Of het nu gaat om het monteren van een compleet klimaatplafond in een nieuw kantoorpand, het installeren van meet- en regeltechniek in een school of het doen van onderhoudswerkzaamheden in een parkeergarage: veiligheid staat voorop! Na een dag werken veilig thuiskomen, dat is wat we allemaal willen. Om te laten zien dat HC Groep veiligheid écht hoog op haar agenda heeft staan, hebben we een intensief voorbereidingstraject doorlopen. Trots zijn we op het feit dat al onze projectorganisaties (zijnde HC KP, HC PS en HC RT) in december 2021 succesvol door TÜV Nederland zijn gecertificeerd op de tweede trede van de Veiligheidsladder.

Een intensief, maar dynamisch en leerzaam traject
Veiligheid nóg meer laten leven in onze organisatie, zonder dat het een papieren tijger wordt: een pittige opgave. De afgelopen periode is erg intensief geweest, maar we kunnen terugkijken op een erg positief, dynamisch en leerzaam traject. Een traject waarbij de focus lag op bewustzijn en gedrag en niet alleen op processen en procedures. Van persoonlijke gesprekken, presentaties aan betrokken medewerkers, self assessments en enquêtes tot aan VGM-plannen en het realiseren van een eigen webapplicatie: alles is de afgelopen periode de revue gepasseerd.
 
HC Groep webapplicatie: een zo laag mogelijke drempel creëren voor het doen van meldingen
Hoe maak je het melden van een (bijna) ongeval, een onveilige situatie of het doen van een werkplekinspectie zo laagdrempelig mogelijk? Niet met handboeken en ingewikkelde formulieren, maar wel via dat apparaat dat we allemaal dagelijks bij ons dragen: de mobiel. Met onze webapplicatie maken onze medewerkers via hun mobiele telefoon een melding binnen één minuut. Een voorziening die reeds zijn vruchten heeft afgeworpen, iets waar we erg blij mee zijn.

Handelen bij een onveilige situatie - een praktijkvoorbeeld
Op een project constateerde één van onze projectleiders een onveilige situatie, waarbij een schacht op een verdieping niet was afgezet. Hierdoor onstond direct valgevaar. Onze projectleider kon ervoor kiezen om gewoon door te lopen, maar dit deed hij niet. Via de webapplicatie kwam bij onze afdeling QHSE een melding binnen dat dit feit was geconstateerd. Inclusief fotomateriaal en de opmerking dat hij de onveilige situatie zelf tijdelijk had afgezet. Ook heeft onze medewerker de aannemer gewaarschuwd, met daarbij  de vraag om deze situatie op een deugdelijke manier op te lossen. Dit is dé essentie van de Veiligheidsladder en deze manier van handelen zegt iets over de juiste cultuur binnen onze organisatie en laat een hoge mate van veiligheidsbewustzijn zien. Hier zijn we erg trots op.  

Meer informatie?
Bent u op zoek naar meer informatie over hoe wij als organisatie omgaan met veiligheid en gezondheid? Neem dan contact op met onze afdeling QHSE via ons algemene telefoonnummer 0416 - 650075. 

Namens directie en medewerkers HC Groep B.V.,

Ron van Kan | CEO

Meer nieuwsberichten

edgeolympic

Paris Proof certificering EDGE Olympic

cybersecurity 1

De Top Cyber Security trends voor 2023 op een rij

smartbuilding

Wat zijn Smart Buildings?