Een gezond binnenklimaat voor iedereen

artikel1
25 april 2022

Op de website warmte365.nl is recent een artikel verschenen met de titel “Een gezond binnenklimaat voor iedereen”. De meest opvallende zaken uit dit artikel staan hieronder gepubliceerd.

“Nooit eerder was ventilatie zoveel in het nieuws als de afgelopen tijd. En als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij wenst: een gezond binnenklimaat of een energiezuinig huis, is de kans groot dat hij voor het eerste kiest. Wouter Wijma, voorzitter van Binnenklimaat Nederland, kiest dan liever voor een combinatie.”

CO2-melders, hulplijn en een team van experts

"Scholen werden onlangs verblijd met CO2-melders, een heuse hulplijn die gebeld kan worden als de melder te vaak rood kleurt en een team van experts dat vervolgens langskomt om advies te geven hoe ze de ventilatie kunnen aanpakken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat is het ook meent Wijma: “Ik ben erg blij met de CO2-melders, want het is natuurlijk heel goed dat er nu gesignaleerd wordt bij welke scholen de ventilatie niet op orde is. Waar ik wel voor vrees is dat het huidige team van, overigens zeer kundige, experts veel te klein is.””

“Maar hoe zit het met de andere gebouwen in Nederland? Wijma: “Voor een gezond binnenklimaat heb je een ventilatiebehoefte en hoe ga je dat nu zo energiezuinig mogelijk doen? Je zult ergens de mix moeten gaan vinden. Er zijn verschillende soorten ventilatie, de een is gunstiger voor de energieprestatie van een gebouw dan de ander, maar de bottom line is dat je een zo gezond mogelijk binnenklimaat wilt creëren.””

Geen schot in nieuwe ventilatienormering

“Dat kun je doen door vooral in het oog te houden dat je daar ventileert waar het nodig is: waar mensen verblijven. Dan kan het zijn dat een installatie, bijvoorbeeld doordat er veel meer regeling op zit, duurder wordt, terwijl hij energetisch een stuk gunstiger is en het ook beter is voor het klimaat. Ik ben van mening dat hier wel subsidie voor mag komen”, zegt hij. Het is al een tijdje duidelijk dat er niet veel schot zit in de nieuwe ventilatienormering voor Nederland. De personen in de normencommissie komen maar niet tot een consensus. Hoe zou deze patstelling te doorbreken zijn? Wijma: “Mijn persoonlijke mening is dat we hier de Europese normering zouden moeten gebruiken. Die is best streng. Als een normeringscommissie er niet uitkomt zou dat een prima optie zijn, zonder teveel gedoe. Nu doet ieder land wat anders en zo komen we nooit op hetzelfde niveau, waardoor het voor alle partijen lastig is een bepaalde schaalgrootte te creëren. Ik vind het zonde van het geld, dat kunnen we bijvoorbeeld veel beter in het verbeteren van de ventilatie op scholen stoppen.””

Er zijn in vijf jaar tijd grote stappen gemaakt

Hij besluit: “Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar ik wil wel even aanstippen dat er in vijf jaar tijd hele grote stappen zijn gemaakt. Iedereen is zich bewust geworden dat ventilatie enorm belangrijk is voor de gezondheid. Wapenfeiten zijn dat ventilatie in kantoorpanden is verbeterd en dat de combinatie warmtepompen en ventilatie in woningen is ontstaan en prima loopt. Ook is er een programma van eisen (PVE) Frisse Scholen en een PVE Gezonde Gebouwen geschreven en zijn we nu bezig met een PVE Gezonde Woningen.”

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Deze publicatie sluit aan op dit artikel op www.warmte365.nl

Meer nieuwsberichten

edgeolympic

EDGE Olympic 1e gebouw met platinum certificering

belgie

Groot ventilatieplan op komst in België

casestudyveiligheidsladder

QHSE Manager Werner van de Wouw over De Veiligheidsladder