Nader bekeken: het artikel 'Slechte lucht in klaslokaal heeft negatief effect op leerprestaties'

aidp school tweedekamergesprekventilatie klikblok
23 januari 2023

Op 12 december 2022 is op de website installatienet.nl een artikel gepubliceerd met de titel 'Slechte lucht in klaslokaal heeft negatief effect op leerprestaties' - een samenvatting.

In het artikel staat o.a. Recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) toont aan dat slechte ventilatie ook invloed heeft op de toetsscores van basisschoolleerlingen en dus op goed onderwijs. Het onderzoek van de UM vond over een periode van vijf jaar plaats in 270 klaslokalen, verspreid over 27 scholen van onderwijsstichting MOVARE in Zuid-Limburg. De resultaten laten zien dat basisschoolleerlingen significant slechter presteren op toetsen wanneer ze zijn blootgesteld aan verhoogde CO2-niveaus in de leerperiode vóór die toets.

De slechte luchtkwaliteit vertraagt de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen, waarbij de sterkste effecten worden gemeten bij rekenen en taalvaardigheid (lezen). De gemeten effecten zijn groter dan de veelbesproken negatieve invloed van schoolsluitingen tijdens de coronacrisis. Verder laat het onderzoek zien dat de kans dat een leerling een HAVO/VWO-advies krijgt dertien procent lager ligt, als er in het semester vóór de eindtoets sprake is van een verdubbeling van blootstelling aan CO2.

Investeren in ventilatie

In 2020 heeft de Nederlandse overheid bijna 400 miljoen euro subsidie verstrekt aan basis- en middelbare scholen om de ventilatie in klaslokalen te verbeteren en zo de verspreiding van corona en andere virussen tegen te gaan. Er zijn in Nederland zo’n 6.700 basisscholen, waarvan een recente inventarisatie laat zien dat 1/3 niet over mechanische ventilatie beschikt.

“Het ontbreken van ventilatiesystemen, of de aanwezigheid van gebrekkige systemen, zorgt voor een tekort aan frisse lucht in gebouwen, veroorzaakt een muf en bedompt klimaat, en vormt daarmee een gezondheidsrisico voor de gebruikers. Tegelijkertijd was er tot op heden weinig bekend over het effect van een slecht binnenklimaat op onderwijsresultaten”, aldus Nils Kok, hoogleraar aan Universiteit Maastricht en betrokken bij het onderzoek.

Lees hier het volledige artikel.

-- 

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op deze publicatie op installatienet.nl.

Meer nieuwsberichten

aidp vally mixeduse

Mixed-use gebouwen: wonen, ontspannen en werken op een plek de nieuwe standaard?

nieuws oud bouwmateriaal

Gebouwen als opslagplaatsen voor materialen

HC_Groep_Amare_Cultuurhuis_Den-Haag

Gezamenlijke opdracht: project OCC | Den Haag