Position Paper BKN & lange termijn coronabeleid

corona
09 juni 2022

De belangrijkste zaken uit het position paper van Binnenlimaat Nederland op een rij. Dit document werd eerder gepubliceerd ter voorbereiding op het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer dat plaatsvond op 16 mei 2022 met als onderwerp het langere termijn coronabeleid.

In het position paper van Binnenklimaat Nederland stond onder meer gepubliceerd:

‘Het coronavirus blijft onder ons. Het uitgangspunt van de langetermijnstrategie van de overheid is echter een open samenleving. Om dat te bereiken moeten we de samenleving weerbaar maken tegen oplevingen van het coronavirus of andere virussen. Onderdeel daarvan is een veilige werk-, leer- en woonomgeving waar virussen minder kans krijgen. De belangrijke preventiemaatregel om het risico op overdracht van virussen te verkleinen is een gezond binnenklimaat. De verspreiding van het coronavirus vindt immers grotendeels plaats via druppels in de lucht (zie voor de onderbouwing van dit paper de wetenschappelijke bijlage in dit document).

De coronapandemie legt zwakheden bloot

Veel (verouderde) openbare gebouwen beschikken niet over voldoende ventilatiecapaciteit om de besmettingskans voldoende te verlagen. Tijdens de coronapandemie ontstond er met name een discussie over de achterstand van het binnenklimaat in scholen. Het probleem is echter breder en speelt ook in andere (openbare) gebouwen een rol. Die achterstand is bovendien schadelijk voor de algehele volksgezondheid. 60% tot 95% van de schadelijke stoffen waar de longen mee in aanraking komen, ademen we in binnenruimten in. Dit heeft grote negatieve effecten op de gezondheid en leidt bv. tot (blijvende) luchtwegklachten, productiviteitsverlies, slaapproblemen en hart- en vaatziekten. Een goede preventieaanpak vraagt daarom erkenning van het belang van een gezond binnenklimaat’.

Klik hier voor de volledige publicatie.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op de publicatie zoals opgenomen op de website van de Tweede Kamer

Meer nieuwsberichten

pndp edge amsterdam west

Edge Amsterdam West: terechte beloning voor topprestatie op het gebied van duurzaamheid

zorgafbeelding

Nader bekeken: eisen binnenklimaat voor langdurige zorg

inholland

Nieuwbouw Sluisbuurt Amsterdam: HBO-gebouw van de toekomst