Schiet eens op met die ventilatie van scholen

school
28 januari 2022

Op 30 december 2021 is er een artikel in Trouw verschenen met de titel ‘Schiet eens op met die ventilatie van scholen’. In dit artikel geeft Mohammed Guellaï, leerkracht in het basis onderwijs in Amsterdam, zijn visie over de noodzaak van ventileren en het gebrek aan actie van overheidswege.

In het artikel staat onder andere dat ruim 2.500 scholen niet voldoen aan de minimale ventilatienormen. Daarnaast wordt er gerefereerd aan het eindrapport van LCVS en het advies om CO2-meters toe te passen, “De inzet van CO2-meters geeft inzicht wanneer met natuurlijk ventileren of aanvullend luchten begonnen moet worden.” 

In de praktijk blijken er in relatief weinig klaslokalen een CO2-meter te staan, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België waar ze wettelijk verplicht zijn. De minister van onderwijs ‘schuift’ deze verantwoordelijkheid af naar de scholen.

Stevig pleidooi voor verplichting CO2-meters in klaslokalen

De rest van het artikel is een stevig pleidooi voor het snel en verplicht installeren van CO2 meters in alle klaslokalen.

Zoals vaak in dit soort artikelen en adviezen, ontbreekt het vaak aan inhoudelijke kennis over het vakgebied binnenklimaattechniek en praktisch handelingsperspectief. Omdat er nog geen sensoren zijn om virussen zoals COVID-19 te meten, is het meten van de CO2-concentratie nu een breed geaccepteerd alternatief. De CO2-concentratie zegt niets over de aanwezigheid van virussen, maar over de aanwezigheid van personen (die CO2 uitademen) in een ruimte, gecombineerd met de afwezigheid van adequate ventilatie (toevoer en afvoer). Als een CO2-meter niet gekoppeld is aan een goed gedimensioneerde en werkende ventilatie-installatie die automatisch reageert op een te hoge CO2-concentratie in een ruimte (door meer verse lucht toe te voeren en meer verontreinigde lucht af te voeren), heeft deze alleen een signaleringsfunctie.

De vraag hierbij is wat een leerkracht gaat doen als de CO2-concentratie de grenswaarde overstijgt - en wat is deze grenswaarde dan eigenlijk?. Alle ramen en deuren open zetten? Dit is niet onder alle weers- of seizoensomstandigheden een optie, net zo min dat het ontruimen van het klaslokaal dat is. 

De CO2-concentratie meten geeft een indicatie van het binnenmilieu in een ruimte, maar is zeker geen al omvattende oplossing. Dat is alleen een automatisch werkende ventilatie-installatie die goed is ontworpen, gedimensioneerd, geïnstalleerd en waaraan onderhoud wordt gepleegd.

In ons 5-stappenplan Nubes Ventilatie voor veilig en slim ventileren vertellen we hier graag meer over.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. 
Deze publicatie sluit aan op dit artikel op trouw.nl over schoolventilatie.

 

Meer nieuwsberichten

cybersecurity 1

De Top Cyber Security trends voor 2023 op een rij

school

Nog te weinig klaslokalen met een CO2 meter, daarom worden deze verplicht

pvdwnews

Nieuw: 'Project van de Week'