Goed ventileren volgens HC Groep

5 januari 2021

Al meer dan een half jaar beheerst het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 (ook wel COVID-19 genoemd) ons leven. In deze blog post gaat HC Groep graag in op de laatste ontwikkelingen en oplossingen met betrekking tot het COVID-19 virus in het bijzonder en ventilatie-oplossingen in het algemeen. 

Our Technology | Your Wellbeing

Het motto van HC Groep is nu relevanter dan ooit. We bedoelen hiermee het inzetten van onze uitgebreide kennis, kunde en meer dan 100 jaar lange ervaring bij het realiseren van een omgeving waarin het welzijn van de mens wordt gestimuleerd. In de huidige coronapandemie is veiligheid het belangrijkste aspect van welzijn van personen in gebouwen geworden. Immers, iedereen wil graag kunnen terugkeren naar gebouwen in de overtuiging dat deze dusdanig “veilig” zijn, dat het COVID-19 virus zich niet binnen deze gebouwen kan verspreiden met de kans daarbij de gebruikers te besmetten. 

Wat is er aan de hand?

De manier waarop het COVID-19 virus zich verspreidt, de zogenaamde transmissieroutes, zijn inmiddels bekend:

  1. Via grote druppels direct afkomstig van een besmet persoon; veroorzaakt door ademen, praten, schreeuwen, zingen, etc. Deze vorm van besmetting  is te voorkomen door 1,5 meter afstand te houden.
  2. Via oppervlakken; grote, met het virus geïnfecteerde druppels vallen op een oppervlak neer, waarna een persoon vervolgens dit oppervlak aanraakt en besmet kan worden. Deze vorm van besmetting is te voorkomen door 1) het regelmatig reinigen van oppervlakken en 2) de handen frequent te wassen.
  3. Doordat de transmissieroutes 1 en 2 eenvoudig te ondervangen zijn door het strikt naleven van de genoemde maatregelen, is de 3e transmissieroute - de aerogene transmissie - dominant geworden.

Wat is aerogene transmissie?

Tijdens het ademen, praten, zingen en schreeuwen worden er niet alleen grote druppels (> 60 - 100 µm) uitgescheiden, maar ook kleine druppels vanaf 1 µm. Deze kleine druppeltjes veranderen na het uitstoten snel in zogenaamde gedroogde druppelkernen. Deze druppelkernen vormen een suspensie van deeltjes in de lucht, ook wel aerosolen genaamd. Aerosolen verspreiden zich door de lucht (aerogene transmissie) over afstanden groter dan 1,5 meter. Naast de COVID-19 aerosolen bevinden er zich ook andere verontreinigingen in de (binnen)lucht, onder andere fijnstof. Aerosolen hechten zich voor de verplaatsing niet alleen aan vochtdeeltjes, maar ook aan vaste deeltjes zoals fijnstof. 

De rol van het ventilatiesysteem

Door de steeds bredere acceptatie van aerogene transmissie wordt er naar oplossingen gezocht om deze route te blokkeren. Het is begrijpelijk dat het ventilatiesysteem (of het ontbreken ervan) binnen deze discussie centraal staat. Organisaties waaronder de TVVL, REHVA, ASRHEA en de WHO publiceren richtlijnen hoe om te gaan met ventilatiesystemen in bestaande gebouwen. Het handelingsperspectief van deze richtlijnen is echter vaak beperkt. 

Helaas, er is geen quickfix!

De adviesmaatregelen richten zich vooral op het doen van aanpassingen (waar mogelijk) aan bestaande (ventilatie)installaties om de situatie te optimaliseren. Er is helaas geen oplossing voorhanden die snel én tegen beperkte kosten alle problemen oplost. 

HC Groep introduceert Nubes Ventilatica

Na het uitbreken van de pandemie is HC Groep gestart met de interne werkgroep 'Project Verbetering Luchtkwaliteit'.  Binnen de werkgroep wordt onderzocht hoe het binnenklimaat in het algemeen en de luchtkwaliteit in het bijzonder veilig(er) gemaakt én veilig gehouden kan worden. Dit alles met als doel dat iedereen straks weer veilig op kantoor kan werken, naar de bioscoop kan gaan, in een restaurant kan gaan dineren, etc. Alle bevindingen van de werkgroep worden onder de noemer NUBES VENTILATICA gepubliceerd.

Waar staat Nubes Ventilatica voor?

Net als Trias Energetica is Nubes Ventilatica een (vijf) stappenplan. In dit geval een stappenplan voor het ontwerpen, creëren en onderhouden van een binnenklimaat dat niet alleen veilig is, maar ook het welzijn van de mens ondersteunt en stimuleert. De vijf stappen geven een gedetailleerde invulling aan algemene richtlijnen en adviezen met betrekking tot ventilatieoplossingen. 

Er wordt binnen het plan niet alleen rekening gehouden met het COVID-19 virus, maar ook met alle in de binnen- en buitenlucht voorkomende verontreinigingen. Zowel in de vorm van vaste als gasvormige stoffen, maar ook in de vorm van bacteriën, virussen en schimmels. Vervolgens wordt bekeken hoe deze het beste kunnen worden verwijderd of gedeactiveerd. Tot slot wordt er rekening gehouden met de specifieke toepassing van de ruimte die geventileerd moet worden. 

De 5 stappen van Nubes Ventilatica

Het stappenplan omvat de onderstaande vijf stappen, waarbij elke stap bestaat uit praktische informatie, adviezen en alternatieven voor als de 'standaard' oplossing niet voldoet.

Toekomstbestendige gebouwen

Nubes Ventilatica zal daarnaast ook bijdragen aan het toekomstbestendig maken van binnenklimaatinstallaties, onder meer door het toepassen van slimme gebouw- technologie. De kans is namelijk groot dat na de huidige coronapandemie er zich andere situaties gaan voordoen die de gezondheid bedreigen. Het is van groot belang dat gebouwinstallaties daar in de toekomst beter op voorbereid zijn.