Nader bekeken: Nubes Ventilatica

4 februari 2021

Ons stappenplan voor het goed ventileren van elke soort ruimte en het creëren van een optimaal binnenklimaat dat het welzijn stimuleert en veilig is. 

Introductie

In de vorige blog hebben we de situatie geschetst rondom COVID-19 en de rol van aerogene transmissie en het ventilatiesysteem hierin. De door o.a. de TVVL, REHVA, ASRHEA en de WHO opgestelde richtlijnen om ventilatie te verbeteren ter voorkoming van verspreiding van virussen in gebouwen, bieden de meeste gebouweigenaren, -managers en -gebruikers echter te weinig handelingsperspectief.

Met meer dan 100 jaar kennis, kunde en ervaring op het gebied van binnenklimaattechniek heeft HC Groep een 5 stappenplan ontwikkeld dat iedereen kan helpen bij het maken van de juiste keuzes om elk soort ruimte goed te ventileren. Dit alles met als doel het faciliteren van een binnenklimaat dat het welzijn stimuleert en daarnaast ook veilig te noemen is. HC Groep noemt deze methode Nubes Ventilatica.

Wat is Nubes Ventilatica?

Net als Trias energetica is Nubes Ventilatica een stappenplan, in dit geval een stappenplan voor het goed ventileren van elk soort ruimte en het creëren van een optimaal binnenklimaat dat het welzijn stimuleert en veilig is.

De 5 stappen zijn:

  1. Ventileren met verse buitenlucht
  2. Voldoende ventilatie lucht per persoon
  3. Toepassing specifiek ventileren
  4. Luchtkwaliteit bewaken
  5. Comfort niet vergeten

Goed ventileren is een nauw samenspel tussen deze vijf stappen. Hoe elk van deze stappen specifiek toegepast kunnen worden verschilt uiteraard per project en gebruik. Specialisten kunnen gebouweigenaren, -beheerders en -gebruikers helpen de juiste keuzes te maken en deze te implementeren.

Vijf stappenplan

De vijf stappen omvatten alle aspecten die invloed hebben op ventilatieveiligheid. Dit wil zeggen niet alleen ventileren met verse buitenlucht, maar ook de kwaliteit van deze lucht en de toegevoerde hoeveelheid per persoon. Niet alleen de luchtkwaliteit monitoren, maar ook corrigerende acties uitvoeren wanneer deze onvoldoende is. Immers, elke ruimte en het bijbehorende gebruik is anders en wil in de loop der tijd wel eens wijzigen, dus ventileren op basis van de toepassing. Tot slot ervoor zorgen dat de maatregelen voor veilig ventileren niet tot gevolg hebben dat de ruimte niet meer comfortabel is, met alle negatieve gevolgen van dien.

 

 

De vijf stappen zijn:

1. Ventileren met verse buitenlucht
Gebruik om te ventileren zoveel als mogelijk verse buitenlucht, haal (filter) verontreinigingen uit de buitenlucht, alvorens deze het gebouw binnentreden en recirculeer zo weinig mogelijk 'gebruikte lucht' afkomstig uit het gebouw.

2. Voldoende ventilatielucht per persoon
Ventileer met voldoende verse buitenlucht om het welzijn te stimuleren en verontreinigingen te verdunnen en met de retourlucht af te voeren. De in het Bouwbesluit genoemde luchthoeveelheden zijn onvoldoende, advies is 50 tot 60 m³/h verse lucht per persoon.

3. Luchtkwaliteit bewaken
Buitenluchtkwaliteit monitoren en centraal filteren en reinigen. Binnenluchtkwaliteit continu monitoren, naast temperatuur en relatieve vochtigheid ook op CO2, fijnstof, Ozon en VOS, en op basis van gemeten afwijkingen corrigerende acties uitvoeren.

4. Toepassing specifiek ventileren
Ventilatielucht toevoeren met luchtverdeelapparatuur (zoals bijvoorbeeld VAV-units, toevoerroosters, eventueel gecombineerd met sensoren of een regeling) die specifiek is bedoeld voor de functie en het gebruik van de ruimte (kantoor, school, ziekenhuis, bioscoop, museum, laboratorium, et cetera).

5. Comfort niet vergeten
Een veilig binnenklimaat moet ook een comfortabel binnenklimaat zijn. Naast voldoende verse lucht is het belangrijk om ook de andere comfortparameters, namelijk luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, persoonlijke beïnvloeding,  (ver)licht(ing) en geluid, goed te regelen.

Toekomstbestendig

Nubes Ventilatica zal er ook aan bijdragen, o.a. door het gebruik van slimme gebouwtechnologie, dat binnenklimaatinstallaties toekomstbestendig worden. De kans is namelijk groot dat na de huidige pandemie er zich andere situaties gaan voordoen die de gezondheid bedreigen. Het is van groot belang dat gebouwen daar beter op voorbereid zijn dan nu.

Meer weten over Nubes Ventilatica?
Volg deze blogserie, in de komende periode diepen we de vijf stappen van het plan verder uit!