Waterpark Slagharen

Tochtvrije luchtverdeling is een vereiste om zwembadbezoekers een aangenaam verblijf te garanderen. Interland Techniek heeft haar specifieke kennis & kunde op het gebied van zwembaden succesvol toegepast bij Aqua Mexicana.

Waterpark Slagharen

Attractie & Vakantiepark Slagharen heeft in 2015 een groot Waterpark van 5.200 m² in Mexicaanse sferen geopend. Het watercomplex heeft 10 glijbanen met een totale lengte van 546 meter, waarvan 3 bijzonder groot en interactief met special effects, geluid en 3D animaties. Ook heeft het park een bubbelbad voor 70 personen, iets wat in Nederland nog niet bestond. 

3.173 m² van het complex is overdekt en 2.083 m² is in de buitenlucht gelegen. Samen is dit zo groot als 5 Olympische zwembaden. Met de oplevering behoort Aqua Mexicana tot de grootste waterparken van Nederland. Naast de diverse glijbanen herbergt het waterpark een waterval bij het bubbelbad, waterspeeltoestellen, peuterbaden, een zwembad en een restaurant. 

Al in de ontwerpfase werd Interland Techniek betrokken bij het ontwerp van de gehele luchtbehandelingsinstallatie van het overdekte zwemcomplex alsmede de kleedkamers. Het was het van groot  belang dat condensschade aan de bouwconstructie voorkomen zou worden (een groot deel van het park bestaat uit een glazen wandconstructie).

Bij het opzetten van het Programma van Eisen voor een dergelijk groot zwembad, waren een aantal aspecten van belang bij het ontwerp van de klimaatinstallatie, zoals:

  • luchttemperatuur
  • watertemperatuur
  • relatieve vochtigheid
  • luchtsnelheid in de ruimte
  • aantal bezoekers
  • ventilatiebehoefte
  • behoefte aan energiebesparende maatregelen
  • wensen ten aanzien van het GebouwBeheerSysteem


De  energiezuinige luchtbehandelinginstallatie voor het enorme zwembad regelt de luchtkwaliteit, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Naast de keuze van een luchtbehandelingssysteem was het bepalen van een goede luchtverdeling van cruciaal belang. Om ‘dode’ zones te vermijden was een luchtdoorspoeling van minimaal 4-5 maal de ruimte-inhoud een vereiste. Als toelaatbare luchtsnelheid in de leefzone gold een maximum van 0,12 m/s, hoger zou door de natte bezoeker als tocht worden ervaren.

Op basis van een verdampingsberekening zijn een tweetal luchtbehandelingskasten ontworpen en geleverd van maar liefst 60.000m³/h en 30.000m³/h. Beide systemen zijn voorzien van warmteterugwinning en behandeld voor zwembadmilieu. In samenwerking met de installateur (Service Totaal) heeft men gekozen voor DurkeeSox luchtverdeelslangen om de grote luchthoeveelheden goed te verdelen over de gehele ruimte.

De gehele installatie voldoet volledig aan de verwachtingen van de gebruiker. De grote aantallen bezoekers bevestigen dat Nederland een topattractie rijker is geworden.

Meer projecten

hoftoren 1

De Hoftoren

Reeds vanaf de nieuwbouw is HC RT, onderdeel van HC Groep, nauw betrokken geweest bij alle benodigde regeltechniek en...

mollercollege1

Dr. Mollercollege & Walewyc-Mavo

Projectmatige uitwerking conform het concept "Frisse Scholen" resul...

Neem contact op!

Vragen? We helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van HC Groep? Neem vrijblijvend contact met ons op!

HC Groep | Call to Action