tripolis park technologie

De rol van technologie

In moderne gebouwen speelt technologie een steeds grotere rol op het gebied van duurzaamheid, welzijn en veiligheid. Is een gebouw een zogenaamd Smart Building, dan komt over de basistechnologie nog een sensorlaag voor het verzamelen van alle benodigde data. Data speelt een steeds crucialere en onmisbare rol om er voor te zorgen dat alle technische installaties naadloos en volledig geïntegreerd met elkaar samenwerken, zodat een gebouw energieneutraal (of positief) is, het welzijn van de gebruikers stimuleert en verbetert en ervoor zorgt, dat zowel het binnenklimaat als de digitale omgeving veilig blijft.

Ontwikkeling technologie

Bij project Tripolis-Park is technologie vanaf het allereerste ontwerp centraal gesteld. Projectpartijen zijn door de ontwikkelaar uitgedaagd om met voorstellen te komen om de meest nieuwe technologische oplossingen en integraties voor te stellen, zodat deze onderdeel van het integrale onderwerp konden worden.

Gezien de looptijd, complexiteit en omvang van Tripolis-Park, was bij de start van de ontwerpfase nog niet alle technologie volledig uitgekristalliseerd, toekomstbestendig en robuust. De ontwikkelaar heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de kennis, kunde en ervaring van de technologiepartners en een proces ingericht om ervoor te zorgen dat de technologie steeds wordt doorontwikkeld, zodat bij oplevering het gebouw is uitgevoerd met de laatste stand van de techniek.

Smart Building technologie

Tripolis-Park is een zogenaamd Smart Building, dat wil zeggen dat voor alle technische installaties een data verzamel-, communicatie- en beveiligingsinfrastructuur is aangelegd. Het gebouw wordt uitgevoerd met een redundante glasvezel backbone, managed switches en een cybersecurity oplossing.

Alle verdiepingen worden uitgevoerd met een fijn netwerk van, in verlichtingsaramaturen geïntegreerde, mesh sensoren. Dit type sensornetwerk communiceert draadloos en is bij uitval van één of meerdere sensoren zelfhelend. De sensoren verzamelen alle relevante data op het gebied van binnenklimaat, o.a. ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid, CO2 en luchtkwaliteit, verlichting, daglichtniveau en aanwezigheid. De verzamelde data wordt via de IP Backbone naar de cloud getransporteerd voor verwerking en deling met de projectpartners.

Gebruikers kunnen met de gebouwapp alle gewenste binnenklimaatparameters, waaronder ruimtetemperatuur, ventilatieboost en de verlichting (aan/uit en niveau) instellen.

Automatisch handelen

Een belangrijke functie van al deze technologie is, dat het gebouw op basis van aanwezigheid, gebruikersparameters, aanwezigheid en externe factoren (zoals seizoenen, weer en tijdstip van de dag) voor een belangrijk deel automatisch handelt zonder dat de gebruiker het merkt.

Als een gebruiker de ruimte binnenkomt gaat de verlichting automatisch aan en schakelt de klimaatinstallatie naar automatisch werkend. Verandert de binnentemperatuur door interne en/of externe factoren, dan wordt er automatisch meer koude of warmte naar de betreffende ruimte gevoerd. Zijn er meer mensen aanwezig, dan wordt er automatisch meer verse lucht toegevoerd. Loopt het CO2-niveau op, dan wordt er automatisch meer verse gereinigde en gefilterde buitenlucht toegevoerd en meer verontreinigde ruimte lucht afgevoerd.

Mensen zijn heel gevoelig voor licht en het ritme van licht door de dag heen. Het gebouw wordt daarom uitgevoerd met een dynamisch verlichtingssysteem dat de kleur van de verlichting automatisch aanpast aan de biologische klok van de mens. Met de app stelt de gebruiker zijn persoonlijke comfortparameters in, waarna de techniek het overneemt.

De gebruiker centraal

Ondanks alle technologie die in het gebouw wordt geïnstalleerd, staat de mens centraal - de techniek zelf is daarbij een middel en geen doel.

De gebruikers moeten niets van de toegepaste techniek merken, deze dient automatisch te handelen naar aanleiding van alle acties van de gebruikers gedurende de hele dag, waarbij tevens rekening wordt gehouden met externe factoren als het weer, de seizoenen, het daglicht, tijdstip op de dag et cetera. Pas dan kun je een gebouw echt slim noemen. 

De volgende keer gaan we in op de technologiepartners van Tripolis-Park.