10 aanpassingen voor een betere luchtkwaliteit nader bekeken

kantoor
19 april 2022

10 tips voor een betere luchtkwaliteit in een kantooromgeving op een rij, maar zijn deze wel toereikend? Een publicatie nader bekeken...

Op de website van timemanagement.nl is een artikel verschenen met de titel “Gezond binnenklimaat op kantoor: 10 aanpassingen voor een betere luchtkwaliteit”. 

Er staat verder:

“Je staat er niet bij stil, maar de lucht die jij op kantoor inademt doet iets met je lijf én productiviteit. Zeker zodra deze slecht is. Om te voorkomen dat je met een chronische loopneus of chronische productiviteitsprobleem zit: 10 manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren, om zo een gezonder binnenklimaat te creëren.”

“Bij een binnenklimaat denk je al snel aan de lucht die je inademt. Het is veel meer dan dat. Ook zaken als temperatuur, de luchtvochtigheid, het CO2-niveau en de akoestiek van een omgeving, bepalen de luchtkwaliteit op kantoor. En aangezien dit geen zaken zijn die je direct met het blote oog ziet, kunnen ze nog wel eens over het hoofd worden gezien.”

“Laten we een gezond binnenklimaat daarom serieus nemen. Zeker wanneer je nagaat dat wij Nederlanders zo’n 90% van onze tijd binnen doorbrengen — thuis of op kantoor. Dan wil je niet werken in een omgeving waar de luchtkwaliteit laag is. Niet alleen omdat dat gewoon niet fijn werkt, maar ook omdat dat wel degelijk effect kan hebben op je gezondheid en productiviteit.”

“Zo zorgt een slecht binnenklimaat onder andere voor ademhalingsproblemen. Zeker wanneer de lucht te droog is, kun je last krijgen van een droge keel en prikkende ogen, auw. Een te hoge luchtvochtigheid? Benauwdheid, (chronische) verkoudheid en huidirritatie liggen op de loer. Om nog maar te zwijgen over de hoofdpijn die je krijgt wanneer je te lang in een slecht geventileerde ruimte werkt.”

“Het is natuurlijk niet zo dat je niets gedaan krijgt met een loopneus, maar wanneer je dag in, dag uit te maken hebt met bovenstaande klachten zie je dat terug in de kwaliteit van het werk dat je levert. Je kunt je minder goed concentreren, maakt hierdoor meer fouten, en een ingewikkeld rapport lezen met een zeurende hoofdpijn? Dat gaat gewoon niet. Je doet minder in méér tijd, en die kwaliteit die je levert laat het na.”

“Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er aantal zaken waaraan aandacht moet worden besteed:

  • zo moet er goede ventilatie zijn;
  • een goede akoestische omgeving;
  • een gebalanceerde luchtvochtigheid;
  • een gezonde luchtkwaliteit
  • voldoende licht;
  • en een optimaal thermisch klimaat.”

De 10 tips op een rij

  1. Zorg voor een temperatuur tussen de 18 en 21 graden
  2. Zorg voor goede ventilatie door ramen regelmatig open te zetten
  3. Voorkom droge lucht door een luchtbevochtiger te gebruiken
  4. Hang een bakje water aan de verwarming
  5. Een te vochtige lucht? Gebruik een luchtontvochtiger
  6. Zet planten neer om de luchtkwaliteit te verhogen
  7. Gebruik een luchtreiniger om fijnstof en allergenen te filteren
  8. Zet printers en boeken in een afgesloten ruimte
  9. Verplaats je werkplek om niet in de tocht te zitten
  10. Verbeter de akoestiek door geluidspanelen te plaatsen

Onze conclusie

Deze -meer dan goed bedoelde- adviezen zijn in principe juist, echter met name voor het deel van voldoende kwalitatief, goede verse buitenlucht schieten ze ruim te kort. Een raam openzetten in een thuissituatie voldoet meestal wel. In een kantooromgeving is dat heel anders, wat te doen als het koud is, er neerslag valt of er veel wind staat? Maar denk ook aan situaties waarbij ramen helemaal niet open kunnen, zoals vaak het geval is in hogere gebouwen?

Hiervoor is een goede, mechanische ventilatie-installatie nodig; één die automatisch reageert op de steeds veranderende omstandigheden in een ruimte en in gelijke mate vervuilde binnenlucht afvoert.

Speciaal hiervoor heeft HC Groep Nubes Ventilatie ontwikkeld, ons 5-stappenplan voor gezond en veilig ventileren

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Deze publicatie sluit aan op dit artikel op timemangement.nl over 10 aanpassingen voor een betere luchtkwaliteit.

Meer nieuwsberichten

8948 bart jasperse

Bart Jasperse nieuwe Algemeen Directeur Liberty Air Handling BV

sporten

Subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)

nieuws valley

Timelapse Valley Amsterdam