Nader bekeken: eisen binnenklimaat voor langdurige zorg

zorgafbeelding
05 juni 2023

De EVZ heeft de onderzoeksresultaten gepubliceerd aangaande de effecten van binnenluchtverontreiniging op de luchtwegen van ouderen.

Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) is het kenniscentrum voor CO2-emissiereductie van zorgvastgoed. Onlangs heeft het EVZ een rapport gepubliceerd met als onderwerp de eisen die aan het binnenklimaat worden gesteld binnen de langdurige zorg. Het rapport is gebaseerd op resultaten afkomstig van 22 studies, bestaande uit onder meer een labstudie, 17 veld- en 3 literatuurstudies. In de studies worden de effecten van verontreinigingen van de binnenlucht beschreven en het effect daarvan op de luchtwegen van ouderen in het algemeen. 

De resultaten onderstrepen het belang van een goede luchtkwaliteit voor ouderen, uitgaande van het feit dat ouderen meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zelfs bij een beperkte mate van verontreiniging van de binnenlucht. Zo is in één studie opgenomen dat met name ouderen van > 80 jaar gevoeliger worden voor de kwaliteit van de binnenlucht. Daarnaast worden in een aantal studies de gemeten waarden gespiegeld aan referentiewaarden, afkomstig uit diverse (inter)nationale richtlijnen, normen en  standaarden en waarbij deze zijn gebaseerd op de WHO Indoor Air Quality Guidelines.

In de algemene conclusie worden voorstellen gepresenteerd voor aanvullende kwaliteitseisen bovenop de wettelijke eisen in Nederland - klik hier voor het volledige rapport.

-- 

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op deze publicatie op expertisecentrumverduurzamingzorg.nl.

Meer nieuwsberichten

mercedes

HC KP ontvangt opdracht voor nieuwbouw Mercedes flagshipstore

school

Schiet eens op met die ventilatie van scholen

taart cera1

Barcol-Air: taart voor de eerste CERA-1 leveringen!