Vernieuwd: factsheet Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)

epbd small(1)
24 mei 2022

De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen. Deze richtlijn omvat onder meer maatregelen om gebruikers/eigenaren van gebouwen bewust te maken van het energiegebruik en hen daarnaast te stimuleren energie te besparen. De focus ligt daarbij op het energiegebruik van technische gebouwsystemen.

De EPBD is momenteel in Nederland geïmplementeerd via het Besluit en de Regeling Energieprestatie Gebouwen (BEG en REG), maar ook via het Bouwbesluit. In 2018 is de EPBD herzien, wat heeft geleid tot EPBDIII. De EPBDIII is in Nederland sinds 10 maart 2020 van kracht.

Energieprestatie bepalen

De EPBD biedt een algemeen, gemeenschappelijk kader voor een methode om op een geïntegreerde manier de energieprestatie van gebouwen te berekenen. In Artikel 6.55 van het Bouwbesluit staan op dit moment al energieprestatie-eisen voor technische bouwsystemen. Deze eisen zijn gebaseerd op de huidige energieprestatie-bepalingsmethode (NEN 7120). Om aan te sluiten bij de EPBD-normen en de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) is er een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld voor zowel nieuwe als bestaande woning- en utiliteitsbouw, de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8800. NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m²). Deze afspraak is van kracht vanaf 1 januari 2021.

EPBDIII

In de EPBD III zijn de keuringsverplichtingen voor verwarmings- en airconditioningsinstallaties herzien. Zo verschuift de grens waarboven deze verplichting geldt van een nominaal vermogen van respectievelijk 20 en 12 kW naar 70 kW. Ook valt de combinatie van verwarmings- en ventilatiesystemen en airconditionings- en ventilatiesystemen voortaan onder de keuringsverplichting.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Deze publicatie sluit aan op dit artikel gepubliceerd op de website van de NVKL.

Meer nieuwsberichten

nieuwsbericht golfdag2023

Terugblik HC Groep golfdag editie 2023

commercieel vastgoed

Over de economische vooruitzichten voor commercieel vastgoed in Nederland

rosenberg nieuws

Rosenberg Ventilatoren onderdeel HC Groep