Het Depot: gebouw van het jaar 2022 in de categorie Stimulerende Omgevingen

Depot Boijmans van Beuningen | Rotterdam - HC Groep
06 juli 2022

Het spiegelglazen Depotgebouw dat MVRDV in opdracht van Museum Boijmans van Beuningen in het Rotterdamse Museumpark liet landen, roept gemengde reacties op bij de jury. Moet je zo’n groot en opvallend gebouw midden in een park bouwen? Is het niet teveel een gimmick? Maar eenmaal binnen is de jury zwaar onder de indruk van de spectaculaire ruimte en ontroerd door de kunst die voor een breed publiek wordt ontsloten.

Het museum ontbeerde opslagruimte; de 151.000 kunstobjecten lagen voorheen in de kelderruimtes, die regelmatig overstroomden. In plaats van een opslagloods op een industrieterrein te bouwen, bedacht het museum om een gebouw te maken waar veel meer van de (publieke) collectie getoond kan worden; op zaal zie je slechts 8% van de collectie.

De werken liggen opgeslagen in geklimatiseerde depots rond een 40 meter hoog atrium. Waarbij een trappartij kriskras naar boven voert – langs restauratieateliers en galeries - tot aan het park op het dak. De opvang van regenwater, zonnepanelen en warmte/koudeopslag dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

Leveringsomvang HC Groep

Tijdens de bouw van project Depot Boijmans Van Beuningen zijn BAM Techniek en HC Groep bedrijven Barcol-Air, Inatherm en Interland Techniek intensief gaan samenwerken op het gebied van technologie voor slimme en gezonde gebouwen.

Op basis van continue veranderingen, trends en technologische ontwikkelingen in de markt die relevant waren voor het Depot, werden voor dit project geïntegreerde oplossingen op de snijvlakken van welzijn, duurzaamheid en slimme technologie gerealiseerd.

De HC Groep bedrijven hebben de volgende apparatuur geleverd:

  • Plug & Play twee kanalen mengboxen
  • Roosters
  • Luchtverdeelbuizen
  • Projectspecifieke adsorptiedrogers
  • Naverwarmingsbatterijen
  • Inductie units

HC Groep heeft over dit project een fraaie projectcase opgesteld, klik hier om deze in te zien!

--

Over Projecten in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die te maken hebben met projecten waaraan HC Groep heeft bijgedragen. In de serie genaamd Projecten in de Pers, gaan we aan de hand van recente publicaties nader in op geleverde technieken en oplossingen. Voor dit nieuwbericht verwijzen we graag naar het artikel dat hierover werd gepubliceerd op de website van www.bna.nl.

Meer nieuwsberichten

aidp fijnstof tno klikblok

Nieuwe inzichten over fijnstofaanpak kunnen leiden tot grotere gezondheidswinst

8948 bart jasperse

Bart Jasperse nieuwe Algemeen Directeur Liberty Air Handling BV

HC_Groep_Amare_Cultuurhuis_Den-Haag

Gezamenlijke opdracht: project OCC | Den Haag