Nieuwe inzichten over fijnstofaanpak kunnen leiden tot grotere gezondheidswinst

aidp fijnstof tno klikblok
11 augustus 2022

Recent heeft TNO op haar website een artikel gepubliceerd met de titel ‘De nieuwste fijnstofaanpak voor grotere gezondheidswinst’.

In het artikel staat onder andere: “Blootstelling aan fijnstof kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan luchtwegaandoeningen en verergering van hart- en vaatziekten. In Nederland overlijden jaarlijks 9.000 mensen vroegtijdig doordat ze zijn blootgesteld aan fijnstof. Als we de strijd tegen fijnstof willen winnen en de luchtkwaliteit in Nederland permanent willen verbeteren, is een andere aanpak nodig. Op basis van een nieuwe zienswijze die ervan uitgaat dat het ene fijnstofdeeltje meer impact op de gezondheid heeft dan het andere, hebben we een 5-stappenplan ontwikkeld.”

“In het Schone Lucht Akkoord streven het Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Met de fijnstofnorm en de metingen die we in Nederland en Europa gebruiken, wordt alleen gestuurd op fijnstofmassa: alle fijnstofdeeltjes die in een kubieke meter lucht aanwezig zijn.”

Naast meer detailinformatie bevat het artikel ook een korte animatie hoe fijnstofdeeltjes de luchtwegen binnendringen.

--

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op de publicatie zoals opgenomen op de website van TNO.

Meer nieuwsberichten

bengindicatoren

Werkelijk energieverbruik als alternatief voor BENG 2-indicator?

virus

Maatregelen HC Groep inzake het Coronavirus

pndp edge amsterdam west

Edge Amsterdam West: terechte beloning voor topprestatie op het gebied van duurzaamheid