Luchtkwaliteit heeft invloed op de gezondheid van ons brein

aidp dementie mediqappreport klikblok
31 augustus 2022

Op 12 juli 2022 is op de website Mediqapp Report een artikel gepubliceerd met de titel ‘Betere luchtkwaliteit vermindert de kans op dementie’.

In het artikel staat onder andere: “Het klopt dat luchtvervuiling, zoals fijnstof, ozon, zwaveldioxide en stikstofdioxide, schadelijk zijn voor de gezondheid. Het lijkt er ook op dat deze het risico op dementie wat kunnen vergroten. Dat langdurige blootstelling aan vervuilde lucht slecht is voor onze gezondheid, was natuurlijk allang bekend. En het was ook al in verband gebracht met dementie en alzheimer. Maar voor het eerst is nu aangetoond dat door luchtvervuiling te verminderen het risico op dementie omlaag gaat.”

“Om de kwaliteit van de lucht te bepalen worden de concentraties stikstofdioxide en fijnstof jaarlijks op 320.000 locaties in Nederland berekend. Dit gebeurt voor het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).”

“Zo stelden Amerikaanse onderzoekers vast dat de luchtvervuiling door fijnstof en stikstof aanzienlijk is verbeterd in verschillende regio’s in de VS. Ze konden aantonen dat bij een verbetering met 10 procent het risico op dementie bij Amerikaanse vrouwen tussen 74 en 92 jaar met 14 tot 26 procent daalt. Onderzoekers bij zevenduizend Franse senioren komt tot een gelijkaardige conclusie: een daling van de concentratie fijnstof tussen 1990 en 2000 leidde tot 15 procent lager risico op dementie en 17 procent lager risico op alzheimer.”

-- 

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op de publicatie zoals opgenomen op de website Mediqapp Report.

Meer nieuwsberichten

HC Groep | Menukaart

Lunchpresentaties op maat!

school1

Kabinet investeer in onderwijshuisvesting

pnr39669 klein

160 jaar kennis in comforttechniek: Interland Techniek bundelt de krachten met LTG Air Tech Systems