Duurzaamheidscertificering zorgt voor hogere huurinkomsten

kantoren
16 januari 2023

Op 6 december 2022 is op de website nieuws.cbre.nl een artikel gepubliceerd met de titel: 'Kantoorgebouwen met duurzaamheidscertificering goed voor ruim 6% hogere huur' - de belangrijkste feiten op een rij.

Uit nieuw onderzoek van de wereldwijde vastgoedadviseur CBRE blijkt dat bij kantoorgebouwen die aantoonbaar voldoen aan Environmental, Social & Governance (ESG)-normen, veelal sprake is van een hogere huur, ongeacht het bouwjaar of de ligging. Gemiddeld genomen wordt er in Europa 5,5% meer huur betaald voor deze kantoorgebouwen.

In Nederland levert dit name in de vier grote steden hogere huurinkomsten op, waarbij wel verschillen te zien zijn zoals 6,1% in Amsterdam en 0,6% in Utrecht (respectievelijk het hoogste en laagste percentage). Uit de analyse blijkt dat voor zowel oude als recent opgeleverde gebouwen die gecertificeerd zijn op basis van hoge duurzaamheidsnormen, een hogere huur kan worden gevraagd in vergelijking tot gebouwen die niet over een dergelijke certificering beschikken.

Volgens CBRE kunnen de hogere huren voor duurzame gebouwen worden toegeschreven aan een verlaging van de milieubelasting, lagere operationele en onderhoudskosten en een aantrekkelijker profiel voor huurders die waarde hechten aan de reputatie van hun bedrijf en aan duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast bieden duurzame gebouwen gebruikers meer comfort en welzijn en zorgen ze voor een hogere productiviteit.

Deze ontwikkeling wordt nog eens versneld door veranderende wet- en regelgeving, die gebruikers steeds meer verplicht om verslag te doen van niet-financiële prestaties, zoals ESG-maatstaven.

-- 

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op deze publicatie op cbre.nl. 

Meer nieuwsberichten

edgeolympic

EDGE Olympic 1e gebouw met platinum certificering

coneco nieuws website

HC Groep en Coneco slaan handen ineen

kantoor

10 aanpassingen voor een betere luchtkwaliteit nader bekeken