Nader bekeken: IPCC rapport

ipcc small
25 mei 2022

Op 28 februari 2022 is het nieuwste rapport van het IPCC gepresenteerd. Het IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is in 1988 opgericht door de Verenigde Naties en wordt gevormd door vooraanstaande klimaatwetenschappers van over de hele wereld. Dit internationale panel doet onderzoek naar de staat van het klimaat met als doel beleidsmakers te informeren en te adviseren over acties die ondernomen kunnen worden tegen klimaatverandering. Eens per vijf tot zeven jaar wordt een rapport uitgebracht, waarvan het meest recente op dit moment in vier delen wordt opgeleverd (tussen augustus 2021 en oktober 2022).

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Uit het rapport blijkt dat extreme weersomstandigheden die verband houden met klimaatverandering, zoals overstromingen en hittegolven, mensen en andere diersoorten veel harder treffen dan eerdere evaluaties aangaven.

Voor de gezondheid van de mens zijn de gevolgen ingrijpend. De opwarming zorgt voor vertragingen in de productiegroei van landbouw, waardoor de voedselzekerheid onder druk komt te staan. Pandemieën krijgen een grotere kans op verspreiding, waarbij de tropische ziekte dengue (knokkelkoorts) in het bijzonder als bedreiging wordt aangemerkt. Ook zullen als gevolg van de hitte meer doden vallen.

Wat moet er gebeuren?

Het rapport schetst verschillende mogelijke toekomsten. Het benadrukt dat we keuzes en mitigatieopties hebben die ervoor kunnen zorgen dat lagere emissies de ergste effecten van klimaatverandering kunnen voorkomen en zullen leiden tot duurzamere ontwikkelingen.

Sinds het vorige IPCC rapport uit 2014  zijn de technologieën aanzienlijk verbeterd en zijn de kosten van oplossingen zoals zonne-energie, windenergie en batterijen tot 85% gedaald en de uitrol van klimaatoplossingen versneld.

Er moet echter nog veel meer worden gedaan om fossiele brandstoffen geleidelijk uit te bannen. Het rapport bevestigt ook dat de bescherming en het herstel van natuurlijke ecosystemen een enorm mitigatiepotentieel bieden door koolstof uit de atmosfeer te absorberen en vast te houden.

Lees hier het volledige rapport.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op de rapportage die op de website van IPCC is gepubliceerd. 

Meer nieuwsberichten

triodos

Wederom prijs voor Triodos Bank!

theedge

Op bezoek bij The Edge 8 jaar na oplevering

edgeamsterdamwest1

Edge Amsterdam West: van jaren '70 pand naar 'state of the art' energieleverend kantoor