Met alleen een CO2-meter ben je er niet

school
09 mei 2022

Minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in de strijd tegen verspreiding van het Corona virus bepaalt dat elk klaslokaal een CO2-meter krijgt en dat er een hulplijn komt voor scholen waarmee een spoeddienst van experts kan worden ingeschakeld. Een CO2-meter alleen is echter is onvoldoende. Enkele highlights uit het artikel dat gepubliceerd is op www.installatienet.nl over dit onderwerp.

Bij 3 op de 10 scholen in Nederland is de ventilatie nog niet op orde

Als gevolg van de pandemie is het inmiddels breed geaccepteerd dat goede ventilatie essentieel is om verspreiding van virussen te voorkomen.

Ventilatie als onderdeel van de totale verduurzamingsslag: “Goede ventilatie realiseer je niet met alleen CO2-meters. Hiervoor moet meer gebeuren. De PO-raad en VO-raad hadden dit al lang door en stuurden heel bewust samen met het RIVM aan op de totale verduurzaming van alle scholen. Hiermee los je op de korte termijn de ventilatieproblemen niet op! Wel keken zij veel breder en op de lange termijn, ook rekening houdend met de bindende afspraken van het klimaatakkoord, en zo hopen zij alle scholen op het niveau te krijgen waaraan ze nu eigenlijk al hadden moeten voldoen.”

Wouter Wijma voorzitter Binnenklimaat Nederland sluit het artikel af met de opmerking “Laten we nu beginnen met de gezondheid van onze kinderen en de ventilatie aan te pakken bij, zo bleek in november 2021, ruim 2500 scholen waar het nog steeds niet op orde is. We praten hier dus nog steeds over 3 op de 10 scholen in Nederland. Vooral de schoolgebouwen ouder dan dertig jaar hebben te kampen met een ongezond binnenklimaat. Hier wordt nog steeds voornamelijk op natuurlijke wijze geventileerd, dus door het openzetten van ramen en deuren. Is dit wat we willen in het huidige digitale tijdperk? Lijkt mij toch niet!”

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Deze publicatie sluit aan op dit artikel gepubliceerd op de website installatienet.nl.

Meer nieuwsberichten

kerst 2022

HC Groep wenst iedereen fijne feestdagen!

aidp school tweedekamergesprekventilatie klikblok

Nader bekeken: het artikel 'Slechte lucht in klaslokaal heeft negatief effect op leerprestaties'

edgeolympic

Paris Proof certificering EDGE Olympic