Wat zijn Smart Buildings?

smartbuilding
21 april 2022

In een artikel op cushmanwakefield.com is een artikel verschenen van Andrew Philips waarin hij antwoord probeert te geven op de vraag wat een Smart Building nu eigenlijk precies is. Het is bijna niet te geloven, maar het eerste speciaal met een kantoorfunctie gebouwde gebouw was voor the Lords of the Admiralty in London in 1726 en in de basis bouwen we gebouwen grotendeels nog op dezelfde manier. De grote evoluties waren elektrificering, gebouwdiensten zoals HVAC, Gebouwbeheersystemen en recentelijk het informatietijdperk.

Het informatie tijdperk

Het is van belang om te begrijpen hoe het informatie tijdperk en de computertechnologie begonnen zijn, want hierdoor is specifieke technologie ontwikkeld die het mogelijk gemaakt heeft om Smart Buildings op te leveren.

  • Verschuiving naar economiegedreven economie, op basis van computer en digitale technologie (midden van de twintigste eeuw)
  • Computer- en informatietechnologie zijn doorgedrongen in de materiële wereld, onze gebouwen moeten nu betrouwbaar zijn in zowel de fysieke als de digitale wereld
  • De basistechnologie voor Smart Buildings bestaat al langere tijd, maar is pas de laatste jaren samengevoegd tot een aparte laag in het gebouw waar sensor- en draadloze technologie alsook data-analytics samenkomen

Maar wat is nu eigenlijk een Smart Building?

WiredScore definieert een Smart Building als een gebouw dat uitstekende resultaten levert voor alle gebruikers, door middel van digitale technologie, om hun veranderende verwachtingen te overtreffen.

Kenmerken van een Smart Building zijn:

  • Een inspirerende ervaring, een werkplek die aantrekt en verheugt, met flexibele en gepersonaliseerde diensten.
  • Een duurzaam gebouw door een verminderde ecologische voetafdruk over de hele levensduur, door technologie te gebruiken om het gebouw efficiënter te laten werken.
  • Kostenbesparingen worden gecreëerd door de prestaties van het gebouw te optimaliseren.
  • Toekomstbestendig ontwerp dat in staat is om zich aan te passen aan nieuwe eisen.

Verduurzamen en ondersteuning en verbetering van het welzijn en comfort

De gebouwde omgeving draagt wereldwijd bij aan bijna 40% van alle CO2-emissies, waardoor de druk op onroerend goed om verder te verduurzamen toeneemt.

Naast de onbetwiste voordelen die Smart Buildings bieden om onze omgeving te ondersteunen, wordt ook erkend dat ze de gebruiker een verbeterde ervaring bieden, de productiviteit verbeteren, veel comfort bieden en het welzijn ondersteunen en verbeteren.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Deze publicatie sluit aan op dit artikel op cushmanwakefield.com over Smart Buildings.

Meer nieuwsberichten

taart cera1

Barcol-Air: taart voor de eerste CERA-1 leveringen!

nieuws iso 2023

ISO 9001:2015 én ISO 14001:2015 behaald door HC Groep!

school

Nog te weinig klaslokalen met een CO2 meter, daarom worden deze verplicht