Over de economische vooruitzichten voor commercieel vastgoed in Nederland

commercieel vastgoed
24 januari 2023

Op 22 december 2022 is op de website cushmanwakefield.com de Commercieel vastgoed outlook 2023 gepubliceerd - een korte samenvatting.

In de outlook staat o.a. te lezen ‘De Nederlandse commerciële vastgoedmarkt liet de laatste opeenvolgende jaren bovengemiddelde groeicijfers zien. Onze open economie kon maximaal profiteren van de sterke groei van de wereldhandel. Deze groei was het resultaat van onder meer een lage rentestand en een ruime beschikbaarheid van kapitaal, mogelijk gemaakt door actief beleid van centrale banken om economische groei te stimuleren door meer en goedkoper kapitaal in de economie te brengen’. Daarnaast ‘Het jaar 2022 stond in financieel opzicht in het teken van inflatie en rentestijgingen. Dit zal volgend jaar leiden tot structureel hogere kosten voor externe financiering, waardoor liquiditeit in de markt zal afnemen en daarmee ook verminderde marktvraag naar goederen en diensten. Het jaar 2023 zal daarmee in het teken staan van het vinden van de nieuwe balans tussen marktfundamenten van commercieel vastgoed enerzijds en (financiële) liquiditeit waarmee vastgoed kan worden verworven anderzijds.’

Macro-economische vooruitzichten

Hoewel economische ramingen nog altijd met grote onzekerheden zijn omgeven, lijkt er momenteel consensus te bestaan over de economische groei voor volgend jaar: een langzaam herstel na een milde economische recessie tussen het derde kwartaal van 2022 tot en met het eerste kwartaal van 2023. De groei zal voor 2022 met 4,2% (jaar-op-jaar) nog steeds hoog uitvallen dankzij een sterk herstel in de eerste twee kwartalen en de groei voor 2023 zal naar verwachting van het Centraal Planbureau uitkomen op 0,9% (jaar-op-jaar).

Kantoren

Een latente vraag naar vooral hoogwaardige kantoren op centrale locaties wordt direct duidelijk als dergelijk aanbod op de markt verschijnt. Beleggers voelen zich gesterkt door de tot dusver beperkt gebleven impact van de coronapandemie op de vraag naar kantoorruimte. Beleggers zullen in 2023 weliswaar selectiever zijn, maar als er hoogwaardig aanbod op de markt komt dat aan alle criteria voldoet, zal nog steeds een goede prijs worden geboden. Daarmee zal de kantorenbeleggingsmarkt in 2023 in het teken staan van polarisatie op basis van kwaliteit tussen de hoogwaardige en duurzame kantoren op toplocaties enerzijds en secundaire locatie en het ‘value-add’ segment anderzijds.

Lees het volledige artikel via deze link.

-- 

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in. Dit artikel sluit aan op deze publicatie op cushmanwakefield.com.

Meer nieuwsberichten

suvis

SUVIS regeling verlengd

eleminair2

Dubbel winst voor ELEMINAIR

school1

Kabinet investeer in onderwijshuisvesting