KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen ondergaat momenteel een uitgebreide renovatie. Dankzij de speciale meng VAV-units van Barcol-Air worden optimale klimaatomstandigheden gecreëerd voor de waardevolle kunstverzameling van het museum.

KMSKA

Barcol-Air - onderdeel van HC Groep - heeft van Engie Axima Aartselaar (België) de opdracht ontvangen voor de levering van speciale meng VAV-units ten behoeve van het Koninklijke Museum van Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). Renovatie van het gebouw was noodzakelijk omdat onder meer de klimatologische installaties en elektrische voorzieningen ernstig verouderd waren. Daarnaast brengt de renovatie schaalvergroting met zich mee, waardoor de totale expositieruimte na afronding van de werkzaamheden met 40% zal toenemen.

In 2011 werd gestart met de grootschalige renovatie van het museum dat in 1890 voor het eerst haar deuren opende. Het verbouwingsproces is opgedeeld in twee fasen. De eerste fase omvatte sloopwerkzaamheden en de bouw van een nieuw depot waar de grote kunstwerken tijdens de renovatie in opgeslagen worden. Diverse kleinere kunstwerken zijn ter expositie ondergebracht op diverse gastlocaties in Antwerpen. De hieropvolgende sloopwerkzaamheden waren gericht op het verwijderen van oude, technische installaties en constructies, asbesthoudende materialen en gebouwonderdelen.

In de tweede fase worden de nieuwe installaties gerealiseerd en krijgt het museum ook een nieuw dak dat wordt uitgerust met 198 speciale lichtkoepels. Daarna wordt de oorspronkelijke museumroute in de zalen hersteld en zal het totale tentoonstellingsoppervlakte van het museum worden vergroot met 40%. Betrokken partijen zijn onder meer Claus en Kaan Architecten en Royal Haskoning DHV dat verantwoordelijk was voor het advieswerk.

Voor deze tweede fase levert Barcol-Air speciale meng VAV-units. Door koude en warme lucht te mengen op lokaal niveau worden er dusdanige luchtcondities gecreëerd, dat er sprake is van een optimale balans tussen temperatuur en luchtvochtigheid voor de te exposeren kunstwerken. Deze VAV-units zijn voorzien van ronde of rechthoekige in- en uitlaten. De units worden uitgevoerd met in het werk aan te sluiten kanaalvocht -en temperatuuropnemers en zijn daarnaast uitgerust met BACnet regelaars voorzien van speciale software.

Een bijzonder project waarvoor Barcol-Air een belangrijke bijdrage mag leveren. Het verzorgen van de juiste luchttechnische condities draagt positief bij aan het behoud van de bijzondere verzameling kunstwerken van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. In het najaar van 2019 heeft het KMSKA haar deuren weer geopend voor het publiek.

Aanvullende informatie over dit project is te vinden op de hiervoor speciaal ingerichte website - fotocredits: Karin Borghouts.

Meer projecten

mvs pulse aerial a10 08 copyright absentmatter2022

The Pulse

Diverse bedrijven van HC Groep leveren duurzame klimaatoplossingen voor The Pulse of Amsterdam

hoftoren 1

De Hoftoren

Reeds vanaf de nieuwbouw is HC RT, onderdeel van HC Groep, nauw bet...

Neem contact op!

Vragen? We helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van HC Groep? Neem vrijblijvend contact met ons op!

HC Groep | Call to Action