NEX-T School Generation voor gezond en veilig ventileren van klaslokalen

24 januari 2021

Het is van groot belang dat onze leerlingen en docenten een gezonde leer- en werkomgeving hebben. Echter, uit diverse onderzoeken is gebleken dat in veel gevallen de CO₂-concentratie in leslokalen veel te hoog is. Met de NEX-T School Generation bieden wij een oplossing om klaslokalen veilig en gezond te ventileren.

Het is van groot belang dat onze leerlingen en docenten een gezonde leer- en werkomgeving hebben. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat in veel gevallen de CO₂-concentratie in leslokalen veel te hoog is. Een hoog CO₂-gehalte geeft aan dat de luchtkwaliteit slecht is en heeft een direct effect op zowel de leerprestaties als de gezondheid van de gebruikers.

In veel gevallen wordt de lucht in een klaslokaal onvoldoende ververst en voorzien van schone buitenlucht. Naast problemen met de luchtverversing kunnen ook geur, vocht, geluid en temperatuur hinderlijk zijn of klachten geven. Helaas is het nog steeds zo dat er bij het merendeel van onze scholen (schattingen spreken we over 70-80%) onvoldoende geventileerd wordt.

Daarnaast is er veel aandacht voor aerogene verspreiding van virussen zoals COVID-19. Omdat er nog geen sensoren zijn die dit soort virussen kunnen detecteren (met uitzondering van dure apparatuur die gebruik maakt van laboratorium-technologiegebruikt) is er op dit moment algemene consensus om de CO₂-waarde als alternatief te gebruiken voor het inschatten van mogelijke besmettingsrisico’s. Het is dus belangrijke dat oplossingen voor schoolventilatie CO₂-gestuurd zijn, om een optimale leeromgeving te creëren en het risico op aerogene verspreiding van virussen te minimaliseren.

NEX-T School Generation

De NEX-T School Generation (SG) is een CO₂-gestuurde, decentrale balansventilatie-unit voorzien van warmtewisselaar die voldoet aan het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B.

De unit is onafhankelijk getest door instituut Peutz op luchthoeveelheid en geluidsniveau en is geschikt bevonden voor de eisen die in het ‘Frisse Scholen‘ programma van eisen worden gesteld aan een ventilatiesysteem in een klaslokaal. Dankzij de decentrale werking per klaslokaal zijn er ook luchtkanalen benodigd in het schoolgebouw.

Kenmerken

De unit is Plug & Play en is uitgevoerd met een touchscreen bedienbare regeling; opties zoals extra sensoren worden Plug & Play op de unit aangesloten. Er zijn communicatiemodules voor verschillende protocollen beschikbaar.

Daarnaast is de unit uitgevoerd met hoogrendement tegenstroomwisselaars (gecertificeerd volgens de EN-308 standaard), met direct gedreven centrifugaalventilatoren met EC-motoren en een bypass voor zomer(nacht)koeling. Er zijn diverse accessoires leverbaar zoals CO₂-, VOC- en Rv-sensoren, elektrische voor- en naverwarmers, aanwezigheidssensor, filteralarm en diverse regeling- en communicatie-opties.

Toegevoegde waarde

De NEX-T School Generation is door zijn slimme ontwerp dé oplossing om klaslokalen gezond en veilig te ventileren, de unit onderscheidt zich door:

  • Eén unit zorgt voor gefilterde luchttoevoer en -afvoer, verwarming, koeling en warmteterugwinning
  • Onafhankelijk getest door Peutz
  • Voldoet aan 'Frisse Scholen' klasse B
  • Vraaggestuurd-ventileren op basis van CO₂
  • Zeer efficiënte warmtewisselaar (tot 91,2%) conform EN-308
  • Voorzien van energiezuinige EC-motoren
  • Compact met zeer lage inbouwhoogte (35cm)
  • Levert 950 m³/h bij een laag geluidsniveau: <33 dB(A)

Meer informatie over de NEX-T School Generation?

Bezoek de website van Inatherm voor meer informatie over de NEX-T School Generation of lees de productbrochure.