Maatwerkoplossingen voor de kunstwerken in Het Depot

Depot Boijmans van Beuningen | Rotterdam - HC Groep
17 januari 2022

Voor het conserveren, opslaan en tentoonstellen van kunstwerken is een optimaal binnenklimaat van essentieel belang. Met name de luchttemperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. De oplossingen, zoals deze door onze bedrijven voor dit bijzondere gebouw zijn geleverd, zijn dan ook zeker maatwerk te noemen.

Indeling op basis van klimatologische vereisten

Op het museumpark, direct naast het bestaande museum Boijmans van Beuningen is het nieuwe, ruim 39 meter hoge, markante Depot Boijmans Van Beuningen gebouwd.

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al meer dan 172 jaar en bestaat op dit moment uit meer dan 151.000 kunstwerken, waarvan 88.000 prenten en tekeningen. Van deze verzameling werd slechts zo'n acht procent getoond in het monumentale museumgebouw. Het leeuwendeel was opgeborgen in vele depots die afgesloten waren voor het publiek. In Depot Boijmans Van Beuningen is alles bij elkaar te zien. Niet ingedeeld op kunststroming of tijd, maar op basis van klimatologische vereisten.

Grasduinen tussen kunstobjecten

Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door MVRDV, is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen vertoond, maar kan het publiek - zelfstandig of met een gids - grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Het open en transparante karakter van het gebouw biedt bezoekers daarnaast de mogelijkheid om mee te kijken bij conservatie- en restauratiewerkzaamheden.

Bijdrage HC Groep

Een goed binnenklimaat -met name luchttemperatuur en luchtvochtigheid- is van zeer groot belang bij het conserveren, opslaan en tentoonstellen van verschillende soorten kunstwerken. HC Groep bedrijven Interland Techniek, Barcol-Air en Inatherm zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerpen en leveren van de speciale binnenklimaatinstallaties. Dit betrof zowel de luchtverdeelapparatuur als de kanaalverwarmers en de special adsorptiedrogers. Interland Techniek heeft samen met de opdrachtgever en de installatieadviseur alle berekeningen uitgevoerd om te komen tot een ontwerp, waarbij de juiste luchtvochtigheid in alle delen van het Depot wordt gegarandeerd. Hiervoor zijn in de uitvoeringsfase made-to-order speciale adsorptiedrogers geleverd.

--

Over Projecten in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die te maken hebben met projecten waaraan HC Groep heeft bijgedragen. In de serie genaamd Projecten in de Pers, gaan we aan de hand van recente publicaties nader in op geleverde technieken en oplossingen.
Voor dit nieuwbericht verwijzen we graag naar de publicatie op Archined.nl over de oplevering van het Depot.

Meer nieuwsberichten

mercedes

HC KP ontvangt opdracht voor nieuwbouw Mercedes flagshipstore

school

Nog te weinig klaslokalen met een CO2 meter, daarom worden deze verplicht

epbd small(1)

Vernieuwd: factsheet Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)