CERA-project Het Dok opgeleverd: over een succesvolle samenwerking

20211123 120220
04 juli 2022

Project Het Dok gelegen in het NSDM haventerrein in Amsterdam is recentelijk opgeleverd. In opdracht van Steboma Ventilatietechniek hebben Barcol-Air en HC RT (onderdeel van HC Groep) hier het innovatieve CERA totaal-ventilatieconcept geleverd. De stille, compacte CERA-units regelen 24/7 de benodigde hoeveelheid verse lucht in de woningen van Het Dok, vraaggestuurd op basis van lokale CO2-metingen.

Projectintroductie

In het ruige NDSM haventerrein ontstaat een nieuw woongebied met een rijke afwisseling van scheepswerven, kades, creatieve broedplaatsen en nieuwe woongebouwen. Het door de Architekten Cie. ontworpen wooncomplex Het Dok is een stevig gebouw met een markant silhouet. Het Dok bevat 449 woningen in een ensemble van drie torens in combinatie met laagbouw. De bakstenen gevels worden verrijkt door betonrasters, die het gebouw een stoere uitstraling geven. De ruim 150 meter lange transparante en open plint bevat een mix aan functies, die bijdraagt aan een gevarieerd en stedelijk straatleven.

Het project Het Dok bestaat uit 449 meersgezinswoningen, waarvan 314 vrije sector huurwoningen. Het merendeel valt in het middensegment. De overige 135 woningen behoren tot het sociale huursegment. Het gebouw heeft een brede onderbouw met drie torens. In de commerciële ruimten op de begane grond komen voorzieningen voor de bewoners en de buurt. De woningen kennen een grote verscheidenheid aan woningtypen variërend van 50 tot 106 vierkante meter.

Leveringsomvang HC Groep

In opdracht van Steboma Ventilatietechniek hebben HC Groep bedrijven Barcol-Air en HC RT het innovatieve CERA itotaal-ventilatieconcept geleverd. De stille, compacte CERA-units regelen 24/7 de benodigde hoeveelheid verse lucht in woningen, vraaggestuurd op basis van lokale CO2-metingen.

Het systeem is opgebouwd uit een speciaal door Barcol-Air ontwikkelde ventilatie controlunit (CERA-unit), die in de woning wordt geplaatst. Deze unit wordt gecombineerd met een speciale, centrale WTW-unit op het dak. Door het systeem op deze wijze in te richten, wordt het energiegebruik voor de ventilatie en ventilatietransmissie verlaagd met 30% - 50% ten opzichte van conventionele systemen.

HC PS, tevens onderdeel van HC Groep, tekende voor het ontwerp, de levering en installatie van het parkeergarageventilatiesysteem voor project Het Dok.

Opdrachtgever Steboma heeft een korte video gepubliceerd over het project waarin het CERA-systeem aan bod komt.

--

Over Projecten in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die te maken hebben met projecten waaraan HC Groep heeft bijgedragen. In de serie genaamd Projecten in de Pers, gaan we aan de hand van recente publicaties nader in op geleverde technieken en oplossingen. Voor dit nieuwbericht verwijzen we graag naar deze video over het project Het Dok.

Meer nieuwsberichten

school

Met alleen een CO2-meter ben je er niet

pidp havep klikblok

Veel aandacht voor circulariteit bij het ontwerp van kantoor van HAVEP

logotransitie algemeen

SIG Air Handling Nederland wordt HC Groep B.V.