Eleminair in de praktijk

18 november 2021

In deze afsluitende blogpost over de Nubes Ventilatica oplossing Eleminair, lichten we twee succesvolle praktijkvoorbeelden van het systeem toe.

In blog 11 & blog 12 hebben we de Nubes Ventilatica oplossing Eleminair voorgesteld en zijn we dieper op de techniek in gegaan. In deze blog bekijken we enkele praktijkvoorbeelden en tonen we de nieuwe systeemvideo over het in kantoorgebouw The Edge geïnstalleerde Eleminair systeem.

Dagelijks maken miljoenen Nederlanders gebruik van zo’n 100.000 liften in kantoren, ziekenhuizen en wooncomplexen. Maar door COVID-19 zijn liften een bottleneck geworden. Deze compacte, drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd. Hierdoor is er sprake van een hoog besmettingsrisico, mede omdat gebruikers dicht op elkaar staan. Door het gebruik te beperken tot maximaal één of twee personen wordt het risico van besmetting beperkt.

Eleminair in de praktijk 1: The Edge | Amsterdam

In kantoor The Edge is Deloitte als eerste bedrijf gestart met een proof-of-concept door één van de liften te voorzien van het nieuwe luchtbehandelingssysteem Eleminair. Hiermee streeft Deloitte naar een gezond klimaat in de liften zonder beperkingen in capaciteit. Niet alleen tijdens de huidige coronaperiode, maar uiteraard ook in de toekomst. Bij een geslaagde test zullen alle liften in The Edge worden voorzien van deze innovatieve technische oplossing.

Over The Edge
Het prestigieuze kantoor van Deloitte is gevestigd langs de Zuidas te Amsterdam. The Edge wordt terecht een computer met een dak genoemd, het gebouw is compleet volgepakt met digitale en duurzame innovaties. Zo is het gebouw voorzien van driedubbelglas, energiezuinige installaties en geïntegreerde zonnecellen. Sinds november 2014 is Deloitte de trotse hoofdhuurder van dit duurzame kantoorgebouw.

Systeemvideo | The Edge

Om een goed beeld te krijgen hoe het Eleminair systeem werkt, eruit ziet en op welke wijze in de lift wordt ingebouwd, hebben we een video gemaakt over het geïnstalleerde systeem in The Edge.

Eleminair in de praktijk 2: TNO Gebouw EWI | Delft

De tweede praktijktest wordt uitgevoerd in het EWI gebouw van TU Delft. Met een hoogte van 90 meter is dit, na de Nieuwe Kerk, het hoogste gebouw in Delft. In het gebouw zijn de faculteiten Elektrotechniek, Dienst Elektronische & Mechanische Ontwikkeling (DEMO), de SUPAIR banen voor ingenieurs en het Elsi Kooi lab gevestigd.

Het EWI gebouw stamt uit 1969 en betreft een gemeentelijk monument dat óf gesloopt óf gerenoveerd (herbestemd) moest worden. Uiteindelijk is besloten om het gebouw te upgraden en een proeftuin te maken voor nieuwe technieken en gebruiksmodellen. Zo worden de nieuwe gevels geleased met een optie tot tussentijdse upgrading indien nieuwe, geavanceerde technieken beschikbaar mochten komen.

Men heeft er ook voor gekozen om een nieuwe generatie snelle liften in het gebouw te installeren, zodat er uitgebreid onderzoek naar gedaan kan worden. Eén van deze liften zal worden uitgevoerd met het nieuwe luchtbehandelingssysteem Eleminair. Hierdoor kan er uitgebreid onderzoek worden gedaan naar de werking van dit systeem. Om de gebruikers goed te informeren over het feit dat men zich in een virusvrije lift bevindt, zal de lift worden uitgevoerd met een groot informatiescherm.

Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) - TU Delft Campus

Bronvermelding afmelding: https://iamap.tudelft.nl/poi/gebouw-36/

Meer informatie over Eleminair is terug te lezen op: https://www.interlandtechniek.nl/eleminair

Eleminair, een Nubes Ventilatica oplossing

Het Eleminair luchtbehandelingssysteem is één van de oplossingen binnen ons Nubes Ventilatica 5-stappenplan.

De vijf stappen omvatten alle aspecten die invloed hebben op ventilatieveiligheid. Dit wil zeggen niet alleen ventileren met verse buitenlucht, maar ook de kwaliteit van deze lucht en de toegevoerde hoeveelheid per persoon. Niet alleen de luchtkwaliteit monitoren, maar ook corrigerende acties uitvoeren wanneer deze onvoldoende is. Immers, elke ruimte en het bijbehorende gebruik is anders en wil in de loop der tijd wel eens wijzigen, dus ventileren op basis van de toepassing. Tot slot ervoor zorgen dat de maatregelen voor veilig ventileren niet tot gevolg hebben dat de ruimte niet meer comfortabel is, met alle negatieve gevolgen van dien.

 

 

De vijf stappen zijn:

1. Ventileren met verse buitenlucht
Gebruik om te ventileren zoveel als mogelijk verse buitenlucht, haal (filter) verontreinigingen uit de buitenlucht, alvorens deze het gebouw binnentreden en recirculeer zo weinig mogelijk 'gebruikte lucht' afkomstig uit het gebouw.

2. Voldoende ventilatielucht per persoon
Ventileer met voldoende verse buitenlucht om het welzijn te stimuleren en verontreinigingen te verdunnen en met de retourlucht af te voeren. De in het Bouwbesluit genoemde luchthoeveelheden zijn onvoldoende, advies is 50 tot 60 m³/h verse lucht per persoon.

3. Luchtkwaliteit bewaken
Buitenluchtkwaliteit monitoren en centraal filteren en reinigen. Binnenluchtkwaliteit continu monitoren, naast temperatuur en relatieve vochtigheid ook op CO2, fijnstof, Ozon en VOS’n, en op basis van gemeten afwijkingen corrigerende acties uitvoeren.

4. Toepassing specifiek ventileren
Ventilatielucht toevoeren met luchtverdeelapparatuur (zoals bijvoorbeeld VAV-units, toevoerroosters, eventueel gecombineerd met sensoren of een regeling) die specifiek is bedoeld voor de functie en het gebruik van de ruimte (kantoor, school, ziekenhuis, bioscoop, museum, laboratorium, et cetera).

5. Comfort niet vergeten
Een veilig binnenklimaat moet ook een comfortabel binnenklimaat zijn. Naast voldoende verse lucht is het belangrijk om ook de andere comfortparameters, namelijk luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, persoonlijke beïnvloeding,  (ver)licht(ing) en geluid, goed te regelen.