Werkelijk energieverbruik als alternatief voor BENG 2-indicator?

bengindicatoren
17 maart 2022

TNO heeft, in opdracht van Platform Duurzame Huisvesting, een benchmark-analyse van alle utiliteitsgebouwcategorieën gemaakt. Daarin is gekeken naar de verhouding van het werkelijk energieverbruik per m² ten opzichte van het gebouwgebonden fossiele energieverbruik volgens (BENG 2) van het energielabel.

Aanleiding van het onderzoek

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe rekenmethodiek van kracht ,waarmee een energielabel wordt bepaald. Deze methodiek, de NTA 8800 genaamd, berekent diverse energie-indicatoren, waaronder ‘BENG 2’. De BENG 2-indicator omvat: ‘de hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, bevochtiging en ontvochtiging’.

Doel van het onderzoek

Waar de aanstaande Eindnormering 2050 dus primair geënt is op de NTA 8800 energielabel-methodiek, is er vanuit de markt een duidelijke vraag naar monitoring van én sturing op het werkelijke energieverbruik.

Tegen deze achtergrond heeft TNO in opdracht van Platform Duurzame Huisvesting (met subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een benchmark-analyse gemaakt van nagenoeg alle utiliteitsgebouwcategorieën.

Conclusie

Het rapport biedt voor de diverse onderzochte gebouwcategorieën een actueel overzicht van het gemiddelde werkelijke energieverbruik per m² en de spreiding daarin. De voornaamste conclusie is dat er onvoldoende correlatie blijkt tussen de BENG  2-waarde en het werkelijk verbruik. Dit geldt voor alle onderzochte gebouwcategorieën.

Meer weten over dit onderzoek? Via deze link komt u bij de TNO rapportage.

---

Over Artikelen in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die raakvlakken hebben met binnenklimaattechniek en daarmee voor HC Groep relevant zijn. In de serie genaamd Artikelen in de Pers, gaan we nader op deze publicaties in.

Deze publicatie sluit aan op dit artikel op platformduurzamehuisvesting.nl over dit TNO onderzoek.

Meer nieuwsberichten

theedge

Op bezoek bij The Edge 8 jaar na oplevering

smartbuilding

Wat zijn Smart Buildings?

pvdwnews

Nieuw: 'Project van de Week'