Tweemaal prijs voor houten bankgebouw bij Nationale Houtprijs 2021

triodos
04 februari 2022

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodosbank in Driebergen is het beste houten gebouw van Nederland. Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. RAU Architects nam hiervoor dus twee maal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.

Het bijzonder vormgegeven Triodos-gebouw in Driebergen-Rijsbergen, waar naast de vloeren en plafonds zelfs de trappenhuizen van hout gemaakt zijn, is volgens de jury een logische winnaar: ‘Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier.’

Het publiek kon eind 2021 zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham.

Bijdrage HC Groep

HC Groep bedrijven HC KP en Barcol-Air zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerpen, installeren en integreren van alle binnenklimaatinstallaties. HC KP heeft in nauwe samenwerking met de ontwikkelaar en architect een klimaatplafondsysteem ontwikkeld dat volledig geïntegreerd is in het circulaire bouwconcept met hout als primair bouwmateriaal. De klimaatplafonds worden deels aan het oog onttrokken door de houten latten rasters die onder de plafonds zijn gemonteerd. Daarnaast hebben ze een project specifieke trapezium-vorm en volgen hiermee de vorm en richting van de constructiebalken die vanuit de kernen naar de gevel toe ‘uitwaaieren’. Lees meer over de bijdrage van HC KP in deze projectbeschrijving.

Om vooraf zekerheid te krijgen over de goede werking, inclusief de juiste luchtverdeling, is bij Barcol-Air in Purmerend een klimaatlaboratoriumopstelling op ware grootte gerealiseerd. Met behulp van deze testopstelling kon worden aangetoond dat de verstoring van het lattenraster op de werking van het klimaatplafond minimaal is en het welzijn van de medewerkers van de Triodos bank zal stimuleren.

--

Over Projecten in de Pers

Regelmatig verschijnen binnen het vakgebied van klimaattechniek publicaties (zowel online als offline), die te maken hebben met projecten waaraan HC Groep heeft bijgedragen. In de serie genaamd Projecten in de Pers, gaan we aan de hand van recente publicaties nader in op geleverde technieken en oplossingen. Voor dit nieuwbericht verwijzen we graag naar de publicatie op circulairebouweconomie.nl over dit project.

Bronvermelding foto onder en omslagfoto: © Ossip van Duivenvoorde| bronvermelding foto midden: © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Meer nieuwsberichten

epbd small(1)

Vernieuwd: factsheet Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)

artikel1

Een gezond binnenklimaat voor iedereen

danone

WELL Gold certificaat voor hoofdkantoor Danone